Haspengouw

Zoals elk oudste kind kan bevestigen: de jongere kinderen krijgen merkelijk sneller privileges en moeten er minder lang voor knokken. Dik anderhalf jaar na de eerste vergadering van de Haspengouwse wijnbouwers, we schrijven Driekoningen 2000, zet de minister een handtekening die de Haspengouwse wijn erkent. Het lastencohier is een doorslagje van het Hagelandse, met enkele evidente aanpassingen: de begrenzing en de druiven die toegelaten worden.

Begrenzing

De productiezone wordt gelimiteerd tot de volgende gemeentes: Alken, Bilzen, Borgloon, Gingelom, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Riemst, Sint- Truiden, Tongeren en Wellen.

Druiven en rendement

Enkel deze klassieke druiven, al dan niet nieuwe kruisingen van Vitis vinifera, zijn toegelaten: müller-thurgau, kerner, siegerrebe, pinot gris, chardonnay, riesling, auxerrois, pinot noir, pinot blanc, optima, ortega, dornfelder, würzer, bacchus, schönburger, domina, bianca en regent.
Er geldt een maximaal rendement van 55hl/ha behalve voor de druiven in schuingedrukte letters, waar 80hl/ha van kracht is.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »