Maasvallei Limburg

 Als enige grensoverschrijdende appellatie in Europa is de BOB Maasvallei Limburg iets uniek. Terroir houdt uiteraard geen rekening met door de mens gecreëerde landsgrenzen en de appellatie strekt zich uit op een smalle strook van Lanaken in België tot Roermond in Nederland, aan beide zijden van de Maas.

De Maasvallei in Limburg is het warmste en droogste stuk in de hele Benelux door zijn lage ligging en doordat veel stukken ingesloten zijn in de meanders van de Maas. Het Kempisch plateau houdt de meeste neerslag die van de Noordzee komt tegen en zorgt voor dus voor een warmer en beschut klimaat. De Maas en de vele Maasplassen verzachten de temperaturen in de koudere maanden verder en de wijnstokken hebben hier bijna nooit te kampen met lentevorst. Aan de andere kant temperen ze in de zomer de hittepieken die de Kempen soms wel kennen.

De kiezel- en grindgronden die de Maasvallei rijk is zijn dé signatuur van de BOB. Gedurende meer dan 400.000 jaar tijdens de laatste ijstijd heeft de rivier hier grind en zand uit meer zuidelijke gebergten als de Alpen en Vogezen aangevoerd en afgezet. Maasgrind bevat vooral kalksteen, kwarts en silex en door zijn specifieke mengeling van verschillende soorten gesteenten is het zeer rijk aan mineralen wat zich vertaalt in uitgebalanceerde wijnen met minerale toetsen en ragfijne zuren. 

De kiezel- en grindgronden zorgen verder voor een goede waterhuishouding en ze absorberen warmte overdag om die ’s nachts terug af te geven. Het droge microklimaat gekoppeld aan het voor België grote diurnaal verschil in temperatuur zorgt voor een mooie ontwikkeling van aroma’s terwijl de zuren zich langzaam afbouwen. De grote watermassa’s zorgen tevens nog voor meer wind wat de ventilatie in de wijngaarden ten goede komt en dus positief is voor de ziekte- en schimmeldruk in de regio. Dit alles samen geeft mildere herfsttemperaturen met minder regen wat een lang groeiseizoen en dus een goede ontwikkeling van aroma’s betekent. Het lange groeiseizoen is tevens die reden waarom de laat-rijpende Riesling het hier bijzonder goed doet.

Qua druivensoorten zijn de volgende rassen toegestaan: Acolon, Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling en Siegerrebe. Meestal worden er monocépage wijnen gemaakt.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »