Domein de Kluizen

Gezegende wijnbouw
Passie, inzicht, een abdij, 2,5 ha wijngaard, hard werk en vooral heel veel liefde voor het metier, stuk voor stuk ingrediënten van de heerlijke wijnen van Domein De Kluizen. In 1997 krijgt tuinbouwer Herman Troch de kans de prachtige binnentuin van de abdij Maria Mediatrix in Aflligem in pacht te nemen. Na even twijfelen, besluit hij de grote droom van zijn vader waar te maken. Fulltime wijnbouw was wat de toekomst voor hem in petto had.

Terroir
De binnentuin van het klooster legt hem zeker geen windeieren. De specifieke oriëntatie zorgt ervoor dat de druiven lekker lang kunnen genieten van het zonnetje en de muren rond de wijngaard beschermen de kwetsbare oogst tegen noodweer en hevige wind. De bodemsamenstelling zelf is minder ideaal. De leem-zandbodem is net iets te vruchtbaar voor de wijnbouw. Daarom kiest Herman voor een combinatie van vroegrijpende en laatrijpende druivenrassen, aangepast aan ons klimaat. Domein De Kluizen bewijst dat nauwgezetheid, een sterke wil en een doordachte keuze van druiven sterker zijn dan de uitdagende omstandigheden!

Let’s talk about the wine
Herman heeft ervoor gekozen de ranken relatief ver uit elkaar te plaatsen. Zo kunnen de druiven optimaal rijpen in zon. Daarnaast verkleint dit de kans op schimmels en rotting. Zowel in de wijngaard als tijdens het vinificatieproces wordt er gewerkt met respect voor de natuur. Herman maakt enkel gebruik van synthetische producten als er geen biologische alternatieven voor handen zijn. Het geheim van een goede wijn zit volgens deze gedreven wijnmaker volledig in de druif en haar unieke smaakpallet. Additieven zijn voor hem dan ook uit den boze. Herman geloof als geen ander dat de wijnmaker moet luisteren naar de grillen van de natuur. Hierdoor zijn de wijnen elk jaar weer een beetje anders. Koude zomers zorgen voor een frisse rosé. Zitten de druiven door het stralende weer vol suiker, waarom geen lichtzoete wijn dan? Maar één ding blijft elk jaar hetzelfde: de zorg en de uitmuntende, eerlijke kwaliteit.

Wist u dat?
De Nobelzoet van Domein De Kluizen erg uniek is in Belgie. Herman maakt gebruik van de populaire methode van edelrot voor deze zoete wijn. De wijnmaker wacht met oogsten tot de druiven aangetast zijn met de schimmel Botrytis cinerea. In België is Herman de enige die zich aan deze techniek waagt. Jammer, want het resultaat meer dan het proeven waard. geniet van uw glaasje heerlijkheid, proost

Geen producten gevonden...
Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »