Haspengouw

Ruwweg vormt de vijfhoek tussen Alken, Bilzen, Sint-Truiden, Riemst en Heers het geografisch gebied waar de Haspengouwse Wijn wordt gemaakt. Het is een gebied met een lange wijntraditie: in de 10e eeuw had Borgloon al een gilde geweid aan de wijnteelt en handel - de Wijnluyden - en besloeg de oppervlakte wijnstokken ongeveer 50 ha. Vandaag de dag behoren enkele van de grootste namen in de hedendaagse Belgische Wijnwereld tot de appellatie zoals Clos D’Opleeuw en Wijnkasteel Genoels-Elderen.

Voor de meeste druivenrassen ligt het maximale rendement op 55 hl/ha. Een beperkter rendement is altijd bevorderlijk voor de kwaliteit en concentratie van het sap dat uit de druiven komt. Er zijn veel verschillende rassen toegestaan: Auxerrois, Chardonnay en verschillende Pinot variëteiten maar ook Bacchus, Optima, Würzer en andere hybriden. Het zijn er wel opvallend minder dan in BOB Hagelandse wijn.

De ondergrond in het Haspengouwse wijnbouwgebied is een mix van leem en mergel. De leem in de bodem geeft een zekere vettigheid aan de wijnen waar de mergel voor de mineraliteit zorgt. Verder zijn er veel lichturen tijdens de rijpingsperiode en kennen de beste wijngaarden een microklimaat op zuidelijke hellingen wat voor optimale rijpheid van de druiven zorgt. De hellingen zorgen tevens voor goede afwatering en betere zoninval.  Veel lichturen gecombineerd met een noordelijk klimaat leveren een mooie zuurtegraad op in de wijnen. 

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »