Het Beste uit de Voerstreek

  • Geplaatst op
  • Door Koen De Bock
  • 1

Niet zo gek ver van het drielandenpunt ligt een regio met één van de meest interessante terroirs in België. De Voerstreek. Een regio die bekend werd bij het grote publiek in de tijd van Happart en zijn taalstrijd, maar die bovenal een idyllisch stukje België is waar de laatste tijd topwijnen worden geproduceerd. Om over dat laatste wat meer te weten te komen, roepen we de hulp in van twee wijnbouwers die de regio als geen ander kennen. Zij leggen ons uit wat de Voerstreek zo boeiend maakt, wat ze van de nieuwe jaargangen verwachten en hoe het dit jaar loopt op de wijngaard.
 

Albert Meijer van Pietershof en Eugène Ernens, die wijndomein Crutzberg beheert, hebben reeds jaren ervaring in wijnbouw. Beide domeinen grenzen aan elkaar vlakbij Crindael, een klein gehucht in Voeren en tevens ook de naam van de heuvel die wonderen verricht voor de domeinen. Hoewel deze heuvel zeer belangrijk is, is er nog een andere cruciale factor. Om deze te begrijpen, nemen de twee heren ons mee terug in de tijd.

 

Zo’n 70 miljoen jaar geleden was hier een ondiepe en warme zee die bruiste van het leven. De restanten van dit zeeleven verklaren de kalkrijke bodems. Op de vele fraaie hellingen die we hier terugvinden, komen deze kalkrijke bodems tot aan de oppervlakte en staan de wijnstokken letterlijk met hun wortels in de mineralen. Als wijnbouwer tracht men deze minerale rijkdom tot uitdrukking te brengen in de wijnen.”

 

Terroir-expressie is dan ook een sleutelwoord voor Wijndomein Pietershof en dat kan enkel met mooie, rijpe en gezonde druiven. De oogst van 2018 werd beloond met enkele gouden medailles en voor 2019 liggen de ambities in dezelfde lijn.

 

“Waardige vertegenwoordigers van wat wij voor ogen hebben” klinkt het. “Een fraaie balans en complexiteit waarin aromatische en minerale componenten de wijnen intensiteit en lengte geven.”

 

Ook Eugène koestert deze specifieke bodem die een prachtige mineraliteit aan zijn wijnen schenkt. In 2018 werd ook hij beloond met meerdere medailles in binnen- en buitenland en ook zijn prognose voor 2019 is erg positief met hoge verwachtingen. 



“2019 zal in de loop van de maand juni gebotteld worden en ook de Pinot Noir van 2018 zal op fles komen. Nog even geduld dus en dan zijn de nieuwe jaargangen helemaal klaar om van te genieten."

 

Door het goede weer lopen de wijngaarden ook hier wat voorop dit jaar. Ideale omstandigheden voorspellen alweer een prachtig jaar, maar wijnbouw zou wijnbouw niet zijn zonder de risico’s die ermee gepaard gaan.

 

"Alle soorten liepen vroeger uit dan ooit. Enerzijds hoopgevend en stimulerend, maar anderzijds ben je als wijnbouwer steeds bang voor de optredende nachtvorst. Dat is dan ook gebeurd. zegt Albert.

 

Ook Eugène heeft dit aan den lijve mogen ondervinden:

 

“Op de nacht van 11 op 12 mei noteerden wij ’s morgens een temperatuur van -3,1° op 1meter hoogte. Dit moet onder de -4,0° geweest zijn aan de grond. In de lager gelegen delen van de wijngaard levert dit uiteraard schade."

 

Een tegenslag en de oogst van 2020 zal dus niet al te groot zijn voor de domeinen uit deze regio maar dat hoeft niet ten kosten te gaan van de kwaliteit. Integendeel:


“Met veel zon en de regen die nodig is, kunnen we er nog een heel goed wijnjaar 2020 van maken!”

 

Uiteraard heeft de huidige crisis ook invloed op de domeinen hier.

 

“De verkoopt naar horeca is volledig stilgevallen, en we zijn 100% afhankelijk van de verkoop aan particulieren op dit ogenblik. Gelukkig vinden meer en meer mensen de weg naar de lokale producten en merken we wat mensen de Belgische wijnbouw en producten steunen. Daar zijn we uiteraard erg dankbaar voor.”

 


Zo zien we nog maar eens welke risico’s wijnbouw inhoudt. Ik blijf dan ook met enorm veel bewondering volgen hoe alle wijnbouwers hun stoute schoenen aantrekken en met passie aan een project starten om lekkere wijnen te produceren. Wat een toppers hebben we hier in België! Ik dank hen elke keer ik nog maar eens een flesje Belgische wijn opentrek.

Reacties

  1. Marc Bruynseraede Marc Bruynseraede

    Interessant artikel. De lust om de domeinen te bezoeken bekruipt me nu al. Even wachten tot Corona voorbij is

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »