Belgische wijnbouw in uitzonderlijke tijden

  • Geplaatst op
  • Door Koen De Bock
  • 0

Om met een huizenhoog cliché van start te gaan: het zijn uitzonderlijke tijden. 
We hebben u sinds het begin van de crisis gevraagd om producten en producenten van bij ons te steunen, en wat een fantastische reacties hebben we mogen ontvangen. Erg veel steunbetuigingen van over het ganse land waar we u enorm dankbaar voor zijn. 

Om u een beter zicht te geven op de huidige situatie in onze sector leek het ons een goed idee om eens iemand anders aan het woord te laten. Iemand die mee aan de wieg stond van de Belgische wijnbouw en dus een mooi beeld kan schetsen van de huidige situatie en alle gevaren, of opportuniteiten die deze periode creëert. Wie beter dan Joyce Van Rennes om een uurtje te babbelen over wijn zoals wij wijnliefhebbers zo graag doen. 

Wanneer ik Joyce bel is zij in de wijngaard bezig. Zoals bij veel wijnbouwers, waar de verkoop bijna volledig is stilgevallen, ligt de focus nu op de wijngaard. Een geluk bij een ongeluk want hier is meestal veel te weinig tijd voor. Een domein runnen is altijd zoeken naar een evenwicht tussen de 100 verschillende taken die nog moeten gebeuren, maar nu kan alles nauwlettend worden opgevolgd. De voorbije weken waren klimatologisch ideaal. Schitterend weer zorgt ervoor dat de wijngaard ongeveer drie weken vooruit loopt.  De grond is reeds mooi opgewarmd, binnen twee weken kan er al opgebonden worden en de stress voor nachtvorst lijkt voorbij. Ik klop even op mijn houten bureau, want anders krijg ik de woede van heel wat wijnbouwers over me heen. 

Het weer is dus alvast geen spelbreker en 2020 kan zeker een topjaar worden voor de Belgische wijnen. Zeker wanneer ik Joyce hoor vertellen. Bij Genoels-Elderen gaat men dit jaar 100% voor kwaliteit.
"De oogstjaren van 2018 en 2019 waren fanatische jaren met grote druiven, een mooi volume en met een mooie rijping." 
Het heeft volgens Joyce dan ook geen zin om ook dit jaar dit hoge volume weer op te zoeken, zeker niet nu de verkoop sinds de start van de crisis is stilgevallen.
"Een klein rendement, maar een topkwaliteit." Dat is de visie. "De dubbele ogen zijn reeds allemaal gesnoeid en mede door het hoge aantal werkuren dat in de wijngaard worden geïnvesteerd kan dit dus wel eens een topjaar worden."
Ik ben benieuwd welke wijnbouwers nog deze denkpiste volgen. Als dit zo is zoeken we misschien binnen enkele jaren allemaal wijnen uit het Coronajaar 2020.   

Ook werd op het domein bij Joyce een heel deel van de schuimwijnen gedegeorgeerd. Een hele onderneming in deze periode, zo blijkt ook bij de andere wijnbouwers. Leveranciers die niet kunnen of willen leveren. Een tekort aan flessen of kurken waardoor de wijnen nog even in de tanks moeten blijven. Gelukkig zijn ze bij Genoels-Elderen goed voorbereid. Alles werd besteld in november, en nadat de machines voor het degeorgeren de eerste keer niet werden aangeleverd, zijn ze ondertussen toch langsgekomen en 25% klaar om op de markt gebracht te worden.  

Joyce blijft zeer positief in deze tijden, en daar zijn twee voorname redenen voor.
Een eerste reden moet genetisch zijn. Iedereen die ooit het genoegen heeft gehad om met Jaap op het domein rond te lopen weet dat positivisme en levensgenot daar door aderen stroomt. 
Een tweede reden is ook exact de reden waarom we deze steekproducenten moeten blijven steunen. Ze worden gemaakt met passie en dan durft Joyce daar elke Belgische wijnbouwer bij betrekken. 

"Belgische wijnbouwers zijn vaak een eerste generatie wijnbouwers die starten met een domein omdat ze doordrongen zijn van een verlangen, een passie om wijnen te maken. Niet om grote sommen geld op de rekening te krijgen, niet om aandeelhouders tevreden te houden, maar om een eerlijk product te maken. Dat vertaalt zich in een streekproduct van kwaliteit dat de laatste jaren ook internationaal in de prijzen valt en dat is niet toevallig.

Een boodschap die wij met Belgian Wines al 10 jaar lang promoten en dat zullen we blijven doen!
Onze droom blijft om bij elke Belg een flesje Belgische wijn in de kelder te krijgen en met de passie van onze wijnboeren en een gezond chauvinisme bij ons allemaal zal dit lukken. Daar zijn wij meer dan ooit van overtuigd. 

Daarom wil ik aan iedereen die deze gepassioneerde wijnbouwers van eigen bodem een warm hart toedraagt vragen om hen te blijven steunen in dit project en er samen voor te zorgen dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van deze toppers.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »