Hoenshof

Een econoom aan de wijn
Haspengouw, de prachtige bloesems, het sappige rijpe fruit en… Belgische wijn. In het hartje van de fruitstreek ligt het succesvolle Wijndomein Hoenshof. Wijnmaker Ghislain Houben is geboren in een familie van landbouwers en fruittelers. Hoewel hij als twintiger al een hevig passie voor wijn koesterde, sloeg hij een heel andere weg in. Hij studeerde economie aan de universiteit van Hasselt en voor hij het wist mocht hij zich doctor in de toegepaste economische wetenschappen noemen. Toch bleef het ergens knagen. Hij miste het groen, het leven op het platteland. Wat begon met enkele schapen en zoete hoogstamkersen is sinds 2002 met de hulp van zijn neef en wijnkenner Marc Hendrickx uitgegroeid tot een volwaardig wijndomein.

Terroir
Wijnbouw in Haspengouw, geen verbazingwekkende keuze. Dit fraaie glooiende landschap heeft de wijnbouw in zijn genen. Dat wisten de Romeinen al. De leembodem met in de diepere lagen mergel is erg geschikt voor de druiventeelt. In 2002 ging Houbens eerste keuze uit naar Chardonnay, een wijn die volgens hem iedereen graag drinkt. Inmiddels staan er meer dan 15.000 druivenstokken op het landgoed. De 3.5 hectare zijn beplant met veertien verschillende rassen. Een wijnbouwer wil immers creëren, variëren en nieuwe dingen uitproberen.

Let’s talk about the wine
De taken in het Hoenshof zijn duidelijk verdeeld. Het werk in de wijngaard en de verkoop worden succesvol geleid door Ghislain zelf en zijn zoon Jeroen. Voor het vinificatieproces rekent de wijnmakerij op de passie en jarenlange ervaring van Marc Hendrickx. Het Hoenshof onderscheidt zich in het Belgische ‘wijnwereldje’ door zijn grote liefde en aandacht voor rode wijn. De meeste domeinen leggen hun focus op witte wijnen en schuimwijn, maar Ghislain roeit met plezier tegen de stroom in. Rode wijnen zijn nu eenmaal erg lekker en razend populair, proost!

Wist u dat?
Wijndomein Hoenshof ook wijnen maken ‘a la carte’. Met de veertien verschillende druivenrassen, de verschillende gisten en hout kan Ghislain Houben oneindig combineren, experimenteren en variëren. Zo kunnen Chefs van restaurants of eigenaars van horecazaken een unieke wijn bestellen, helemaal volgens hun eigen voorkeur.

Geen producten gevonden...
Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »