Marsnil

In Heers, ten zuiden van Sint Truiden, runt de familie Van Marsenile - Cornelis B&B, restaurant en wijndomein Marsnil in en aan een prachtige gerestoreerde vierkantshoeve. Moeder Isabelle is de gastvrouw, zoon Frederik is de kok en zijn tweelingbroer Adriaan neemt het wijnmaken voor zijn rekening.

De naam van het domein komt van de naam van het gebied waar het gevestigd is. Deze naam is al terug te vinden op oude kaarten van de Limburgse abdij Herkenrode uit de jaren 1660 en betekent zoveel als "het eiland in het moeras" (Mars = moeras, il = eiland) en slaat terug op miljoenen jaren geleden toen een strook land van de Zwarte Zee tot hier bedekt was door water en moerassig land, afgewisseld met "eilanden in het moeras". Deze geschiedenis is ook terug te zien in de geologie van het gebied: de zuid-zuidwest helling waar de wijngaarden liggen heeft een kalkrijke mergelgrond maar aan de andere kant van de straat - het moeras - is de bodem een pak minder geschikt voor de wijnbouw. Etymologisch gezien vindt de naam van de familie ongetwijfeld ook zijn oorsprong in dit rijke verleden.

De aanplant van de wijngaard begon in 2014 met 1660 stokken Chardonnay. Ondertussen is het domein gegroeid tot 2.25 hectare met onder andere Riesling, Pinot Noir, Auxerrois, Merlot en verschillende hybride rassen. 

Adriaan is een vrije geest die zo duurzaam en vrij mogelijk wil zijn, zowel in de wijngaard als in de kelder. Hoewel ze niet per se geïnteresseerd zijn in een biologisch certificaat werken ze bij Marsnil biologisch, met biodynamische preparaten van kruiden en planten uit de omgeving en volgens de biodynamische kalender. Herbiciden en Pesticiden zijn uit den boze en in de kelder wordt zoveel mogelijk spontaan vergist en minimaal gesulfiteerd. Alles om zo puur mogelijk het Haspengouwse terroir in het glas over te brengen.

De resultaten mogen er zijn! Loepzuivere wijnen met fijne zuren, elegantie en mineraliteit, de moeite waard om te ontdekken!

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »