Pietershof

Piet Akkermans werkte in zijn studententijd een aantal maanden bij wijnmaker/negociant Pierre Dourthe in Moulis ( Bordeaux). Hij maakte daar kennis met prachtige wijngaarden, mooie wijnen en heel hard werken in de wijnkelders van dit vermaarde huis. Enkele decennia later , in 2000, plantte hij  met zijn vrouw Marlies 7000 wijnstokken op het Crindael; een mooie zuidhelling met een voor wijnbouw perfecte bodem van silex en kalk. De wijn van de eerste kleine oogst van de Chardonnay druif werd in 2006  door de VPS  ( vereniging van professionele sommeliers) uitgeroepen tot de beste Belgische wijn van dat jaar. Dit was een enorme stimulans om te gaan voor het hoogst haalbare. Een gedegen opleiding aan de Weinbauhochschule , destijds in Trier, en de vele onderscheidingen voor zijn wijnen, die de jaren daarna volgden, bevestigden Piet dat hij het vak van wijnmaker in de vingers kreeg.

Na vele tropenjaren als gespecialiseerd cardioloog realiseerde  Albert Meijer zich dat zijn liefde voor het wijnvak steeds sterker werd. Een kleine wijngaard achter zijn woonhuis in Maastricht  bleek te klein voor zijn ambities.  Na een stage-periode bij zijn vriend Jules Nijst van domein de Wijngaardsberg te Uletsraten (nl) wilde hij gaan voor het echte werk en dat duldde geen uitstel meer ; ook cardiologen hebben niet het eeuwige leven. Piet’s en Albert’s wegen kruisten elkaar per toeval en de goeie klik bracht hun samen op het idee om gedurende een aantal jaren samen het Pietershof te runnen. Gezien Piet’s leeftijd  en Albert’s ambities een perfecte deal. Na februari 2021  nemen Albert  en zijn vrouw Rianne het bedrijf over; voor Piet en Marlies een prettig idee dat hun levenswerk, het produceren van mooie wijnen,  gecontinueerd wordt


Terroir
De wijngaard met een oppervlakte van 2,5 ha is gelegen aan het Krindaal, een kronkelende doorgaande weg van De Plank naar Sint Martens- en Sint Pietersvoeren. Met een zonovergoten zuidhelling, aan de noordzijde omzoomd door een dichte bosrand, spreken we hier van een ideale situering van deze wijngaard.

Niet alleen de ligging, maar ook de bodem van silex en kalkzandsteen is optimaal geschikt voor wijnbouw. Deze kalkrijke silexbodem werd 70 miljoen jaar geleden gevormd in de toenmalige oceaan die Europa bedekte.

Miljarden tonnen schelpdieren en vissen vormden in die  voorbije miljoenen jaren een immens dikke kalklaag die,  door de speling van de natuur, in het Crindael omhoog werd gestuwd tot aan het bodemoppervlak. We vinden derhalve veelvuldig fossielen van zee-egels, koraal en pijlstaartinktvissen in de wijngaard ( zie foto hiernaast). De belemniet, oftewel pijlstaartinktvis, is derhalve het logo van ons bedrijf en treft u o.a. aan op ons etiket.

De druivenstokken staan met hun “voeten” in deze stenige kalkbodem. Vandaar de zuivere minerale smaak die kenmerkend is voor de wijnen van het Pietershof. In mooie zomers worden de talrijke dikke silexstenen ( voormalige waterplanten)  opgewarmd door de zon en geven ,na zonsondergang , hun warmte af aan de druiven die zich daarna nog urenlang koesteren aan deze ‘aardwarmte’.

Alhoewel ons klimaat zeer wisselvallig en onvoorspelbaar is biedt het microklimaat in de wijngaard, gemiddeld genomen over het hele seizoen, genoeg warmte om de druiven te doen rijpen.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »