Château Bon Baron

‘Van goed naar geweldig’
Wijndomein Château Bon Baron is het paradepaardje van Jeannette van der Steen en haar man Piotr. In 2001 kocht het koppel een landhuis in het rustieke Profondeville (Lustin). Ze wilden B&B openen waar de gasten hun huisgemaakte wijnen konden proeven. Al snel bleek dat het de wijn was waar hun hart lag en Château Bon Baron was geboren. Dit ambitieuze duo legt de lat graag lekker hoog. ‘Van goed willen we naar geweldig, van smakelijk naar culinair en van aanvaardbaar naar temperamentvol en karakteristiek’ aldus Jeannette. Met zijn 17 ha kan het domein zich vandaag vol trots één van de grootste van België noemen.

Terroir
Château Bon Baron is gelegen aan de oevers van Maas. De gunstige invloed van de rivier en de rijke bodem met klaksteen, zandsteen en leisteen maken de regio tot de droom van elke wijnbouwer. De van der Steens hechten veel belang aan variatie in hun wijnen. Daarom bezitten ze drie verschillende wijngaarden, elk met hun specifieke eigenschappen. De wijngaard van Falmagne ligt op een zonrijke helling langs de oevers van de Maas, de Saint-Heriberd is vooral beplant met Pinot Noir en Precooz en is vermoedelijk de hoogst gelegen wijngaard van België. Al blijft de terassenwijngaard van Valburnot de echte hoogvlieger. Met een perfecte zuidwaartse helling wordt er een bijna mediterraans microklimaat gecreëerd, perfect voor de rijping van de wijnen en dit proef je in het glas!
Let’s talk about the wine
De aanpak in château Bon Baron is tot in de puntjes uitgedacht. Jeannette wil op een zo ecologisch en natuurlijk mogelijke manier wijn te maken. Ze gelooft in de kracht en de zelfvoorzienigheid van de natuur en blijft daarom ver weg van synthetische meststoffen, herbiciden en insecticiden. Hoe minder toevoegingen, hoe puurder de smaak van de wijn! Door de nauwe band met de natuur en strenge selectie van de druiven zijn de wijnen van Château Bon Baron een unieke smaaksensatie. Ze zijn stuk voor stuk droog, karaktervol en volfruitig. In 2009 kreeg het domein op het internationaal Concours Mondial de erkenning die het verdient. De Pinot Gris kreeg twee maal de gouden medaille. Een heerlijk wijntje dat uw kaas- en wijnavonden tot ongekende hoogten weet te tillen en dat allemaal volledig eco!

Wist u dat?
Château Bon Baron zijn naam dankt aan een steen die het koppel vond in het oude landhuis. Waarom de vorige eigenaars net deze woorden achtergelaten hebben blijft een raadsel. De wijnen van Bon Baron hebben dus niet alleen een heerlijke smaak maar ook een vleugje mysterie.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »