Clos d'Opleeuw

Clos d’ Opleeuw, een stukje Bourgogne in Haspengouw
Op een zuidelijke helling in het pittoreske Haspengouwse dorpje Gors-Opleeuw ligt de gemoedelijke wijngaard Clos d’Opleeuw. Peter Coleman was al langer tot over zijn oren verliefd op de prachtige fruitstreek. De stap naar wijnbouw kwam pas later. Een toevallige ontmoeting met Jean Bellefroid, de ‘vader’ van de Haspengouwse wijn, gaf de doorslag. Voor hij het goed en wel besefte mocht hij zich de trotse eigenaar van Clos d’Opleeuw noemen. Vandaag timmert Peter Colemont als wijnbouwer en docent in wijnkennis aan de weg om in België de grote witte Bourgognes te evenaren. Met de heerlijke wijn van Clos d’Opleeuw toont hij dat hij daar met glans in slaagt.

Terroir
‘Clos d’Opleeuw’ ontleent zijn naam aan de volledige ommuring uit 1840. Hierdoor krijgt de kleine wijngaard een uniek microklimaat. Dankzij de drie meter hoge muren krijgt de kille noordenwind minder speling. De druiven kunnen hier genieten van iets zachtere temperaturen vergelijkbaar met het microklimaat in Dijon. Dit in combinatie met de kalkleembodem en de ideale hellingsgraad van zeven procent, maakt Clos d’Opleeuw de droom van elke wijnbouwer. Als een trotse vader koestert Colemont elke Chardonnaydruif op het land.


Let’s talk about the wine
Peter Colemont laat niets aan het toeval over. Kennis en expertise zijn bij hem steeds de basis. De diverse stages in Bourgogne en het regelmatige contact met bevriende wijnbouwers inspireren hem om elk jaar opnieuw de lat hoog te leggen. Topwijnen, voor minder doet hij het niet! Zowel de vaten als de druiven worden zeer streng geselecteerd. Na een zachte persing vergisten de druiven 1 jaar in eikenhouten vaten van één van de beste Franse tonneliers. Toch blijft Peter trouw aan zijn roots. Voor een deel van de druiven gebruikt hij tonnen uit Belgische Eik, wulpser dan de Franse, zo zegt hij zelf. De wijnen van Clos d’Opleeuw worden internationaal gezocht door de beste wijnproevers en kunnen zonder blozen naast de grote Bourgognes staan. Een karaktervolle, volfruitige wijn met een complexe lange afdronk, een wijn die simpelweg gelukkig maakt.

Geen producten gevonden...
Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »