Klein Rijselhoek

'Over Klein Rijselhoek'
Na aanplant van de testwijngaarden De Kouter (1991) en Overweg 38 (1998) kon Peter Vandamme in 2009 aan de slag in het Heuvellandse BOB-gebied. Het perceel van ongeveer 1ha is gelegen aan de voet van de Rodeberg en heeft een flinke helling. De bodem bestaat deels uit klei, leem en ijzerzandsteen, wat ideaal is voor de wijnbouw.

Men koos hier voor nieuwe schimmelresistente druifsoorten: regent, cabernet cortis en recent ook souvignier gris. De infectiedruk van schimmelziekten kan verder met aangepaste teelttechnieken laag gehouden worden. Door ondermeer hoge begroeiing, ruime plantafstanden tussen de rijen en correct loofwandbeheer voor een optimale beluchting.

Leuk weetje is dat op de wijngaard “Klein Rijselhoek” een torenvalk woont in een speciaal nestkast. Zo’n vaste bewoner beschermt de wijngaards tegen knaagdieren die het gemunt hebben op de stammen en de wortels maar ook tegen al te gulzige vogels die belust zijn op de rijpe druiven.

'Wat zijn natuurwijnen eigenlijk?'
Meestal bedoelt men daarmee wijnen die geen sulfiet toegediend krijgen. De wijnen die Klein Rijselhoek maakt zijn natuurwijnen, omwille van het milieuvriendelijk teeltproces van schimmelresistente drijfsoorten. Ook chaptalisatie (bijzoeten) en ontzuren wordt door Klein Rijselhoek vermedem. Het filteren van het druivensap gebeurt enkel door het gebruik van de zwaartekracht: koolfilters die de wijn uit balans halen wordt niet gebruikt.

Het resultaat van dit alles zorgt voor wijnen zoals Moeder aarde ze bedacht had: natuurwijnen!

Geen producten gevonden...
Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »