Optimbulles

Het verhaal van Optimbulles begint in 1990 als drie vrienden - Rik Schreurs, Theo Pasque en Guido Geunis - hun gezamenlijke passie voor wijn naar het volgend niveau willen tillen en overgaan tot de aanplant van een kleine wijngaard in Jesseren in de Haspengouwse fruitstreek.

Eén van de drie, Guido, heeft familie in de Champagnestreek en is daar dus letterlijk kind aan huis. Hij tikt daar niet alleen wijnstokken op de kop maar heeft van zijn familie daar ook een hele hoop kennis en een filosofie rond wijnmaken meegekregen. Zijn familie daar waren druiventelers - onder andere voor grote merken als Veuve Cliquot - maar maakten met de overschot druiven wijn voor eigen gebruik. Dit deden ze volledig op natuurlijke wijze, zonder iets toe te voegen of weg te nemen. "Je gaat je familie toch niet vergiftigen?" was de gedachte. 

Guido, Rik en Theo namen deze werkwijze over in Jesseren en kweekten de druiven zonder herbiciden of pesticiden te gebruiken in de wijngaard en zonder additieven toe te voegen in de kelder. Ze maakten dus eigenlijk in 1991 al natuurwijn in België! In het begin was de wijn enkel voor eigen gebruik maar na enkele jaren van steeds toenemende kwaliteit werd hij zelfs al in het Hof van Cleve en de Karmeliet geschonken onder de naam Champinnot. Die naam moest onder druk van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) veranderd worden en toen kwamen ze uit bij Optimbulles.

Sinds 2010 is Maxim Geunis, zoon van Guido, ook meer en meer betrokken bij het verhaal van Optimbulles. Ondertussen maakt hij de wijnen volledig zelf en is hij dus al een tweede generatie wijnmaker in België. Hij schuwt het experiment niet en maakt gebalanceerde, loepzuivere natuurwijnen met een eigenzinnige touch zoals er in België geen andere zijn.

Geen herbiciden of pesticiden in de wijngaard, geen ingrijpende grondbewerkingen zoals ploegen om de bodemstructuur en het organisch leven in stand te houden, spontane gistingen en een minimum aan interventies. De wijnen zijn ongefilterd met minimale toevoeging van sulfieten. Pure Belgische natuurwijn!

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »