Thilesna

Wijndomein Thilesna ligt aan de Oude Maas in het historische dorpscentrum van Dilsen en omvat 4 ha wijnstokken. Het is het geesteskind van Johan Jacobs en zijn vrouw Carmen Janssen.
Dilsen ligt in het uiterste oosten van België te midden van de Limburgse Maasvallei. Het is een van de droogste en zonnigste regio’s van de Benelux en heeft met zijn terroir van kiezel en grind dé ideale voorwaarden voor de creatie van wijnen met hun typisch Maaslandse mineralische aroma’s.

Het verhaal van Thilesna begint in 2010 toen Johan op professioneel vlak in contact kwam met Karel Henckens van ‘Wijndomein Aldeneyck' en diens gedrevenheid en passie voor de wijnbouw meteen oversloeg op Johan en hem onmiddellijk deed dromen van een eigen wijngaard.

Overleg met zijn echtgenote Carmen en hun families, een positieve haalbaarheidsstudie door wijnbouwadviseur Geurt Van Rennes en zijn agrarische opleidingen deden het hele verhaal in een stroomversnelling terecht komen.

Het volgen van de opleiding ‘Wijnmaker – Wijnbouwer’ bij Syntra Limburg, een cursus wijnbouw gevolgd bij het DLR Rheinland Pfalz en de praktische steun van bovengenoemde collega, gaf hem de eerste nodige bagage voor de creatie van een kwaliteitsvol product.

De beschikbare gronden werden inmiddels plantklaar gemaakt en in 2014 werden de eerste wijnstokken geplant op drie verschillende percelen met een oppervlakte van 0,5 ha. De meest recent aangeplante wijngaard en tevens ook de grootste, 1 ha, werd twee jaar later via een gps-systeem aangeplant. Bij de aanplant van de wijnstokken viel de keuze op de druivensoorten Pinot Auxerrois, Pinot Gris en Riesling.
Bij de nieuwe aanplant in ’23 kwam Pinot Blanc er als nieuwe variëteit bij.

In oktober 2016 werden reeds de eerste geselecteerde druiventrossen manueel geoogst en volgens de modernste technieken gevinifieerd. De geboorte van een eerste terroirwijn is intussen een feit!

Naast de aanschaf van de nodige landbouwmachines en inrichting voor de wijnmakerij werd begin 2017 gestart met de verbouwingswerken van een hoeve, in de schaduw van de Oude Toren in het historische centrum van Dilsen. Deze zal als uitvalsbasis voor het wijndomein dienst doen.

Ondertussen worden de wijngaarden met volle overtuiging en zeer veel enthousiasme op een milieubewuste manier met de nodige zorg bewerkt.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »