Crutzberg

Een apotheker met wijn als medicijn!
In 2010 brak een nieuw tijdperk aan voor Eugene Ernens. Wanneer de ouderlijke boerderij van z’n vrouw leeg kwam te staan, wist hij dat de tijd rijp was om zijn droom achterna te gaan. Hij liet het leven als apotheker achter zich om zijn passie voor wijn in de praktijk te brengen. In het hartje van de Voerstreek, nabij het gehucht Crindael, stichtte hij een uitgestrekte wijngaard. Deze gaf hij, net als de Vierkantshoeve naast het landgoed, de naam Crutzberg. Met zijn 2,2 hectare en negenduizend wijnstokken mag dit landgoed zich met trots de grootste wijngaard van de Voerstreek noemen. Niet alleen maakt de prachtige natuur deze streek tot een Walhalla voor natuurliefhebbers en wandelaars, maar ook is ze dankzij haar uitmuntende bodemsamenstelling en klimaat ideaal voor het verbouwen van wijn.

Terroir
Eugene Ernens koos ervoor 7000 stokken Chardonnay en 2000 stokken Pinot Noir aan te planten op zijn wijngaard. De grondsamenstelling en de keuze van de druiven maken van Crutzberg een stukje ‘champagnestreek in Vlaanderen’. De bodem bevat vooral kalksteen en veel mineralen. Hierdoor krijgen de wijnen een fijne structuur en veel mineraliteit. De bossen rondom en het riviertje De Veurs zorgen voor een uitzonderlijk microklimaat en maken de wijn tot een bijzondere smaaksensatie.

Let’s talk about the wine
Crutzberg verdiende zijn eerste strepen met mousserende wijnen. Deze frisse schuimwijnen worden hier met zorg gemaakt volgens de ‘Méthode Traditionelle’. De warmere zomers van de voorbije Jaren zorgden echter voor een betere rijping van de druiven, waardoor ook stille wijnen al snel deel gingen uitmaken van het aanbod. De eerste stille op eik gelagerde wijn die het domein verbouwde, de Chardonnay Barrique, was meteen een schot in de roos. Deze volle witte wijn behaalde een zilveren medaille op de internationale wedstrijd Mundus Vini in Duitsland. Zijn volle, zachte en aromatische karakter zorgt ervoor dat hij perfect te combineren is met gevogelte, al is hij bij kaas of vis in een roomsausje een streling voor uw smaakpapillen. Ook wanneer u op zoek bent naar een luchtigere wijn heeft dit domein u zeker iets te bieden. Zijn frisse fruitige Chardonnay is een waar genot bij visgerechten en misstaat zeker niet als aperitief op een zonnig terrasje.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »