Domaine du Chenoy

In april 2000 legde Philippe GRAFE zijn ambt van afgevaardigd bestuurder van de onderneming GRAFE LECOCQ neer dat hij al meer dan 40 jaar uitoefende.
Hij maakte van de beschikbare tijd en de vrije geest waarvan hij toen genoot, gebruik om de mogelijkheid van een professionele wijnbouw in het Waalse Gewest grondig te onderzoeken.

Als we het over de wijnbouw in België hebben, horen we vaak opmerking zoals: “ons klimaat is hier niet geschikt voor" of "we hebben te weinig zon". De negatieve veronderstellingen over de wijnbouw in ons land, die door de producenten in de traditionele regio's zorgvuldig in stand worden gehouden, zijn diepgeworteld.

We moeten inderdaad toegeven dat de productie van rode wijn op basis van de traditionele "vitis vinifera"-druivensoorten bijzonder onzeker is en in ieder geval ondenkbaar is in het kader van een grootschalige exploitatie. 

Referentie-vitis vinifera-druivenrassen (*) werden door twee Duitse wijnonderzoeksinstituten ontdekt en gecreëerd. Het was de doorslaggevende factor voor de studie, het ontwerp en uiteindelijk de creatie van een wijngaard die volledig beplant is met deze nieuwe variëteiten, aangezien de volledige haalbaarheid van dit project gebaseerd is op hun gebruik. 

Deze variëteiten zijn gemaakt met behulp van de klassieke methode van kruisbestuiving (*) en vervolgens geselecteerd op hun weerstand tegen schimmelziekten en hun vegetatieve cyclus, waardoor een vroege oogst mogelijk is, terwijl ze rode en witte wijnen van dezelfde kwaliteit produceren als de klassieke variëteiten. Deze selectie voor classificatie is een zeer langdurig proces, aangezien ze enkele decennia in beslag heeft genomen. 

Het onderzoek dat gedurende 2 jaar met maximale objectiviteit werd uitgevoerd tijdens verschillende reizen naar Duitsland werd vergemakkelijkt door Pascale GRAFE's kennis van de Duitse taal. Deze kennis sterkte de overtuiging dat de teelt van dit nieuwe type wijnstok in België evenveel kans op slagen heeft als die van andere fruitbomen, zoals appel- en perenbomen.

 

De aanplant

In 2002 kreeg Philippe GRAFE via een vriend de kans om DOMAINE DU CHENOY te verwerven, met inbegrip van een prachtige 18e-eeuwse hoeve in het midden van 11 hectare grond met een helling van 15% op het zuiden. 

Een ondiepe lemige kleibodem en rotsachtige ondergrond met afwisselend kalksteen-, zandsteen- en leisteenbanken zijn ideaal voor de wijnbouw. 

In april 2003 werden op 6 hectaren de eerste 25.000 wijnstokken aangeplant, waaronder 12.000 wijnstokken van de in 1967 door het "Weinbauinstitut Geilweilerhof" gecreëerde rode druivensoort REGENT en 13.000 wijnstokken verdeeld in 6 interspecifieke druivenrassen die tussen 1968 en 1983 door het "Staatliches Weinbauinstitut Freiburg" werden geproduceerd: BRONNER, MERZLING, JOHANNITER, SOLARIS en HELIOS. Deze laatste 2 rassen worden momenteel geclassificeerd (*). 

In april 2004 werd de aanleg van de wijngaard voortgezet met de aanplant op 2 hectaren van 7000 wijnstokken van de in 1980 door de Zwitserse ampelograaf Valentin BLATTNER gecreëerde druivensoort PINOTIN. 

Duizend MUSCAT BLUE stokken werden ook in april 2004 geplant om de productie van tafeldruiven te testen. Deze soort van dezelfde Zwitserse auteur is zeer resistent tegen cryptogame ziekten (*) en produceert een uitstekende rode muskaatdruif met grote bessen.

 

De overgang naar bio en latere overdracht

In 2014 sloten Fabrice en Emmanuel WUYTS zich aan bij het avontuur en brachten, naast hun voor goede wijn, nieuw kapitaal mee, dat met name investeringen mogelijk maakte om de overgang naar biologische certificering vanaf 2016 te starten. 

In 2017 maakten bio-ingenieurs Pierre-Marie en Jean-Bernard DESPATURES door middel van een opleiding het managementteam voltallig en zetten de ontwikkeling van de wijngaard voort door het versterken van de pijlers van het domein die een "Originele", "Biologische" en "Lokale" productie wilden promoten. 

De uit een Belgische boerenfamilie afkomstige Pierre-Marie en Jean-Bernard DESPATURES werden van kinds af aan ondergedompeld in de wijnwereld. 

Jean-Bernard DESPATURES, die in 1997 zijn diploma behaalde, verhuisde in het begin van de jaren 2000 met zijn gezin naar Frankrijk in de streek van Bordeaux. Hij deed er al zijn wijnklassen en werd directeur van de Châteaux Anthonic en Dutruch Grand Poujeaux (gemeentelijke benaming Moulis-en-Médoc). Deze functie stelde hem in staat om Eric BOISSENOT te ontmoeten, oenoloog en internationaal erkend specialist in de opvoeding van de beste assemblagewijnen, die later de wijnen van Domaine du Chenoy zou assembleren

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »