Gloire de Duras

De wijngaarden van Gloire de Duras zijn gelegen in Haspengouw, meer bepaald in Wilderen en Duras, vlakbij Sint-Truiden. Een gedeelte van de wijngaarden ligt in Halle-Booienhoven (Vlaams-Brabant). In de middeleeuwen was het dorp Wilderen een heerlijkheid van Duras. Als we 'heerlijkheid' naar het Frans vertalen komen we uit op 'gloire'. 

Het wijndomein beschikt enkel over witte wijnen. In 2015 werden de eerste ranken aanplant van de druiven Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois. In 2017 volgde een aanplant van Riesling.

Één van de percelen waar Riesling geplant is, ligt in de oude moestuin van het Kasteel van Duras. Uniek aan deze aanplant is dat dit een clos is, een ommuurde wijngaard. Er is hier sprake van een microklimaat. De hellingsgraad zorgt voor optimale zoninval en de muur zorgt ervoor dat er nooit sprake is van lentevorst en dat de warmte beter wordt vastgehouden om een langer groeiseizoen en betere rijping te verzekeren. Het is hier dat het domein één van de beste, zonet de beste, Rieslings van België maakt.

In 2019 breidden het domein opnieuw uit met een aanplant van Pinot Gris en Auxerrois. Momenteel telt het domein 7 hectare druiven of zo’n 28 000 druivenstokken.

Wijnbouwer Peter Nijskens is tevens fruitteler en Gloire de Duras is een echt familieproject. Naast Peter zit echtgenote Hilde en hun drie kinderen Isaline, Laura en Gert-Jan eveneens in het bedrijf.

Het domein is al meermaals in de prijzen gevallen. Recentelijk nog in 2023 toen ze op de verkiezing 'Beste Belgische Wijn' van de Vereniging Vlaamse Sommeliers goud wonnen met hun Pinot Gris Barrique 2022, zilver met de Pinot Gris 2022 en brons met de Chardonnay/Auxerrois 2022.

Verder wonnen ze een Belgian Wine Award in de eerste editie van de Gault & Millau Belgische Wijngids als één van de 18 beste Belgische wijnen met hun Pinot Gris Barrique 2022.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »