Ravenstein

Na 25 jaar samen een bloemisterij te hebben gerund in de familiehoeve in Wervik, West-Vlaanderen, gooien Patricia en Dirk het over een andere boeg: ze richten een wijndomein op. Nog steeds met groene vingers planten kweken, maar iets meer gerelateerd aan genieten en het goede leven!

Mooi meegenomen was het gunstige terroir op het domein aan de familiehoeve. De grond is samengesteld uit zandleem met in de diepere lagen silexkeien en lemige klei, een gunstige combinatie voor de mineraliteit in de wijnen. De zuidelijk gerichte hellingen trakteren de druiven op maximale zonnestralen. En wanneer de wind de hellingen opwaait, zorgt die ervoor dat de druiven sneller opdrogen en ook dat komt de kwaliteit van de wijnen alleen maar ten goede.

Na een omscholing tot wijnbouwer-wijnmaker werden in 2017 de eerste stokken in de grond gestoken. Ondertussen omvat het domein 6 hectare, goed voor 25 400 wijnstokken van de cépages Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Acolon, Gamaret, Garanoir en een klein beetje Johanniter (dat in de toekomst afgebouwd wordt). Van een wijngaard verder in het dorp gebruiken ze nog druiven voor hun Pinot Gris. 

De achtergrond in de tuinbouw komt zeer goed van pas. Toen al gebruikten ze biologische principes om zo puur en natuurlijke mogelijke planten te kweken. Dezelfde filosofie wordt toegepast op hun wijnranken. Zonder voor certificering te gaan wordt zo ecologisch mogelijk gewerkt: de bodem wordt bv. zo gemaaid een geschoffeld zodat bodemherbiciden niet nodig zijn en om schadelijke insecten tegen te gaan werden hagen naast de ranken geplaatst om zo een thuis te bieden aan hun natuurlijke belagers. 

Met de kwaliteitsvolle druiven, rendementsbeperking en een strenge selectie worden zeer mooie cuvées gemaakt in zowel wit, rood, rosé als mousserend. 

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »