Schorpion

Broers met een neus voor wijnbouw
In het hartje van het schitterende Limburgse Haspengouw ligt wijndomein Schorpion. In 1994 staken broers Wilfried en Robrecht Schorpion de koppen bij elkaar. Alle ingrediënten waren aanwezig: een lap grond, liefde voor wijn, de ‘know how’ en een snuifje commercieel inzicht. Tijd voor actie dus! De eerste stokken werden aangeplant en daarna ging het domein als een trein. De broers kozen vol overtuiging voor schuimwijnen en als snel werd het parelend goud van Schorpion gerekend tot de Belgische topproducten.


Terroir
De keuze voor mousserende wijn is zeker niet toevallig. De broers zijn ervan overtuigd dat de klimatologische omstandigheden in Haspengouw ideaal zijn voor het verbouwen van schuimwijnen. De Champagnestreek, zijn grote broer, ligt slechts 200 km verder en volgens Wilfried zijn de gelijkenissen tussen beide streken niet te ontkennen. De bodem is stijl en bestaat uit leem met een kalkondergrond. Het koele klimaat in Limburg zorgt voor een tragere rijping. Voor een schuimwijn hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Een alcoholpercentage van 10% is voldoende. Daarenboven mogen de druiven niet al te zoet worden, het heerlijke fris-zure kantje van de wijn zou ermee verloren gaan. De broers kozen voor een combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc.

Let’s talk about the wine
Bij Schorpion is het vinificatieproces tot in de puntjes uitgedacht. De druiven worden handmatig geplukt en nauwgezet geselecteerd. De broers hebben zelf een pers gebouwd waarmee het mogelijk is het sap op te vangen zonder dat het in contact komt met de schil. De druiven worden dan vooraf niet gekneusd, maar gaan met hele trossen de pers in. Zo geloven ze het fijnste en fruitigste sap te bekomen waarvan de basiswijn gemaakt wordt. Na het bottelen blijven de wijnen drie jaar lang ‘sur latte’ liggen. Dit betekent dat ze horizontaal blijven liggen zodat de tweede gisting in de fles plaats kan vinden. Aan deze fase dankt de wijn zijn fijne bubbels en zijn typische diepe en krachtige smaak. De wijnen van Schorpion zijn een sprankelend feestje in uw glas. Meer dan eens kaapten ze een gouden medaille weg op de concours van beste Belgische wijn en ook bij ons staan ze op de bovenste plank.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »