Belbul

België lanceert kwaliteitslabel voor schuimwijn: Belbul

Op 12 mei 2025 werd een nieuw kwaliteitskeurmerk voor Belgische schuimwijnen gelanceerd: Belbul. De naam is een samentrekking van belletjes en bulles, met een duidelijke knipoog naar België. Het label is het resultaat van een samenwerking tussen de Vlaamse vzw Belgische Wijnbouwers en de Waalse asbl Association de Vignerons Belges.

Beide organisaties vonden het hoog tijd voor een kwaliteitslabel dat schuimwijnen uit het hele land verenigt. België beschikt namelijk over een bijzonder geschikt klimaat voor de productie van schuimwijnen volgens de méthode traditionnelle. In sommige jaren is zelfs meer dan de helft van de Belgische wijnproductie mousserend. De kwaliteit is hoog, en de professionalisering binnen de sector blijft toenemen.

Wat tot nog toe ontbrak, was een herkenbare naam — een sterk imago — om Belgische schuimwijnen als categorie te positioneren. Iedereen kent Prosecco, Cava of Champagne. Maar hoe vraag je naar een schuimwijn van eigen bodem in de winkel, op restaurant of in de wijnbar? Die vraag leefde niet alleen bij wijnbouwers, ook wij krijgen ze regelmatig te horen. Tot voor kort moesten consumenten het stellen met gewestelijke BOB-labels zoals Crémant de Wallonie of Vlaamse Mousserende Kwaliteitswijn — geen van beide bijzonder mediageniek. 

 

Strenge selectiecriteria

Niet elke schuimwijn komt in aanmerking voor het Belbul-label. Er gelden duidelijke en strikte voorwaarden:

  • De wijn moet 100% Belgisch zijn: van druif tot fles, alles gebeurt op Belgische bodem.

  • De productie moet volgens de méthode traditionnelle verlopen.

  • De wijn moet erkend zijn als BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) of AOP (Appellation d'Origine Protégée).

  • De producent is een Belgisch familiebedrijf.

  • De wijnbouwer hanteert duurzame productiemethoden, met respect voor biodiversiteit, verantwoord watergebruik en minimale inzet van chemische middelen.

  • De producent is lid van een van de twee initiatiefnemende organisaties: vzw Belgische Wijnbouwers of Association de Vignerons Belges.

 

Breed draagvlak

22 wijndomeinen zetten vanaf het begin hun schouders mee onder het initiatief, waaronder enkele van de grootste namen in de Belgische wijnwereld: Genoels-Elderen, Aldeneyck, Chant d'Éole, Entre-Deux-Monts en Vignoble des Agaises (Ruffus). Ook domeinen als Cuvelier, Cruysem, Domaine du Chenoy, Stuyvenberg, Wijndomein Waes en Den Nachtegael zijn van de partij.

De toon is dus gezet. De hoop is dat deze sterke voorlopers ook kleinere en jongere wijnbouwers inspireren om mee hun schouders te zetten onder het Belbul-verhaal.

Pagina 2 van 2
Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »