Château de Bousval

In 2013 begint landheer Michel Verhaeghe de Naeyer - uiteraard ondersteunt door een team van bekwame mensen - aan het project om de eerder verwaarloosde velden en landbouwgronden die jarenlang intensief bewerkt zijn geweest op het familiedomein bij het kasteel van Bousval te doen herleven en zo iets van betekenis na te laten aan de komende generaties. 

Na de gronden eerst twee jaar te laten rusten volgde in 2014 de eerste aanplant van wijnstokken. Na geologische analyse worden in samenspraak met oenoloog Pascal Marchand uit de Bourgogne de meest geschikte plaatsen op het domein geselecteerd. Er wordt gekozen voor traditionele druivenrassen: voornamelijk Chardonnay en Pinot Noir en ook een klein perceel Pinot Gris. 

De percelen die beplant worden zijn degenen met de beste expositie zodat de wijnstokken aan zoveel mogelijk zonlicht blootgesteld worden; broodnodig in dit koele klimaat. De bodem van de percelen is een mix van zand en klei die uitermate geschikt is voor wijnbouw. De zanderige elementen in de bodem zorgen ervoor dat die goed opwarmt en overtollig water goed kan wegvloeien terwijl de kleiige elementen voor efficiënte opname van voedingstoffen uit de bodem zorgen. Samen zorgen ze voor een omgeving waarin de wortels van de wijnstok zich kunnen ontwikkelen maar de plant toch genoeg overlevingsstress heeft. Op deze manier worden de meest kwaliteitsvolle wijndruiven voortgebracht: een ideale basis voor het maken van kwaliteitswijn! Ondertussen staan er al 8,2ha wijnstokken op het domein.

Het doel van Château de Bousval is de lokale terroir zo goed mogelijk in het glas tot uiting laten komen: “Kwaliteitswijnen maken in een natuurlijke omgeving die geen Bourgogne, geen wijn uit de Elzas of Oostenrijk is, maar een wijn van de terroir van Bousval!”.

Om deze visie te verwezenlijken worden kosten noch moeite gespaard en wordt vanaf het begin resoluut gekozen voor de biodynamische wijnbouw: in onze contreien met traditionele druivenrassen zeker niet evident! 

Door zo min mogelijk chemisch te behandelen en een weerbare, levende bodem en omgeving te creëren voor de wijnstokken kunnen zij de Belgische terroir zo goed mogelijk uitdrukken in het glas! Ze hanteren allerhande inventieve methoden om zo natuurlijk en herbicide- en pesticidevrij mogelijk te werk te gaan: van het aanplanten van kamille, netels en paardebloem tegen klimaatstress tot het aankopen van een anti-hagelkanon dat geluidsgolven gebruikt om een schokgolf door de hagelwolk te sturen die voorkomt dat de hagelstenen groeien en ervoor zorgt dat ze omgezet worden in regen. 

Ondertussen is Château de Bousval door Biodyvin gecertificeerd en volgde er ook een biologische certificering. 

Om alleen druiven van de hoogste kwaliteit in de uiteindelijke wijn te hebben is een strenge selectie bij zowel de groene oogst als op de trieertafel uitermate belangrijk. In de wijngaard vermindert het de ziektedruk en het zorgt bovendien voor een kleinere hoeveelheid fruit dat wel van hogere kwaliteit is: met geconcentreerder sap met meer smaak, kleur en tannine. 

In de kelder gebeurt de fermentatie van deze druiven van hoge kwaliteit steeds op spontane wijze met inheemse gisten. 

Bij de witte wijnen wordt voorgeklaart (débourbage toegepast) om de vaste deeltjes in de most te verwijderen en onaangename, groene aroma’s te vermijden. Er wordt op lage temperatuur vergist om frisse, levendige fruitaroma’s en complexiteit te verkrijgen. De rijping gebeurt naargelang de cuvée op roestvrijstalen vaten, betonnen amforen of eikenvaten.

Voor de Pinot Noir worden de druiven twee tot drie weken gemacereerd en worden voorzichtige extractietechnieken toegepast om het delicate karakter van de Pinot Noir druif niet verloren te laten gaan. De rijping gebeurt op eikenhouten vaten, deels nieuw.

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »