De Wijnfaktorij

10 jaar geleden plantte Patrick Nijs zijn eerste druivenstokken op een zuidhelling in Maaseik. Intussen maak hij in hartje Antwerpen, in De Wijnfaktorij zijn wijn. Zeer kleinschalig en ambachtelijk worden de druiven daar verwerkt. De wijn rijpt er, wordt er gebotteld en van etiket voorzien.

De Wijnfaktorij maakt enkel wijnen van de wijngaarden in eigen beheer, gelegen in het Hageland (Houwaart en Nieuwrode), Antwerpen (Reet en Wijnegem) en in de buurt van de Maasvallei (Maaseik). Om de elegantie in de wijn te bewaren, gaat men ervan uit dat de natuur de belangrijkste partner is. In de wijngaard is het gebruik van herbiciden en/of insecticiden totaal uitgesloten. De biodiversiteit wordt gestimuleerd door extra bloemen en kruiden aan te planten. In de kelder werkt Patrick zo veel mogelijk met zwaartekracht, hij maakt beperkt gebruik van energie en springt zuinig om met water. Er wordt vooral veel handenarbeid verricht zonder pompen of andere machines. De wijnen worden niet gemanipuleerd, niet geklaard of gefilterd en zijn dus ook geschikt voor veganistische wijnliefhebbers.

De wijnen worden gemaakt met zo weinig mogelijk interventie. Het fruit wordt geplukt, meestal in verschillende rondes om frisse zuren te combineren met lekker rijpe fruitaroma’s. Er wordt nooit gechaptaliseerd ( toevoegen van suiker ). Ook wordt er niet ontzuurd of aangezuurd. Elk wijnjaar heeft zijn karakter en dat mag tot uiting komen in de wijn.

Verder wacht Patrick lang genoeg met bottelen opdat de wijn op natuurlijke wijze zijn onzuiverheden afgebouwd heeft. Op die manier garandeert De Wijnfaktorij ook dat de wijn zijn eigenheid zo goed mogelijk behoudt

Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »